Heel jonge kinderen gebruiken beide hersenhelften om taal te verwerken, terwijl volwassenen maar de helft gebruiken

Sep 10, 2020

Foto: Voorbeelden van individuele activeringskaarten in elk van de leeftijdsgroepen in het onderzoek.
Afbeelding credits Elissa Newport.

Twee hersenhelften zijn beter dan één!

Nieuw onderzoek zou kunnen uitwijzen waarom kinderen gemakkelijker herstellen van neuraal letsel in vergelijking met volwassenen.

Zeer jonge menselijke hersenen gebruiken hun beide hersenhelften om taal te verwerken, meldt een nieuwe paper. De studie richtte zich op computerbeeldvorming om te zien welke delen van de hersenen van baby’s en jonge kinderen dergelijke taken uitvoeren. Volgens de bevindingen vallen de hele hersenen in, in plaats van een enkel halfrond, zoals het geval is bij volwassenen.

Ervaring met het hele brein

“Het gebruik van beide hersenhelften biedt een mechanisme om te compenseren na een neuraal letsel”, zegt hoofdauteur Elissa Newport, Ph.D, een neurologieprofessor aan Georgetown University. “Als de linkerhersenhelft bijvoorbeeld beschadigd is door een perinatale beroerte – een die direct na de geboorte optreedt – zal een kind de taal leren via de rechterhersenhelft. Een kind geboren met een hersenverlamming die slechts één hersenhelft beschadigt, kan de nodige cognitieve vaardigheden ontwikkelen op de andere hemisfeer. Ons onderzoek laat zien hoe dat mogelijk is. “

Volwassen mensen verwerken bijna universeel taal in hun linkerhersenhelft, een proces dat bekend staat als ‘lateralisatie’. Dit is aangetoond door eerdere studies waarbij gebruik werd gemaakt van beeldvorming van de hersenen en door het observeren van patiënten die een beroerte in hun linkerhersenhelft hadden opgelopen (en niet meer in staat waren om dit te doen).

Heel jonge kinderen lijken echter niet hetzelfde te doen. Schade aan beide hersenhelften zal waarschijnlijk niet leiden tot taalachterstanden, en men heeft opgemerkt dat ze taal herstellen, zelfs na zware schade aan hun linkerhersenhelft. Waarom dit gebeurde, was echter onduidelijk.

“Het was onduidelijk of een sterke linkse dominantie voor taal aanwezig is bij de geboorte of geleidelijk optreedt tijdens de ontwikkeling”, legt Newport uit.

Het team gebruikte functionele magnetische resonantiebeeldvorming (fMRI) om aan te tonen dat volwassen lateralisatiepatronen niet zijn vastgesteld tijdens onze vroege dagen. Specifieke hersennetwerken die lateralisatie veroorzaken, zijn pas compleet rond de leeftijd van 10 of 11 jaar, voegt Newport toe.

Het team werkte met 39 kinderen van 4 tot 13 jaar en 14 volwassenen (18-29 jaar). Ze kregen een taak om zinnen te begrijpen en onderzoekers onderzochten hun patronen van hersenactivatie terwijl ze werkten. De fMRI-gegevens werden voor de hemisferen van elk individu afzonderlijk geregistreerd en werden vervolgens vergeleken tussen vier leeftijdsgroepen: 4-6, 7-9, 10-13 en 18-29. Het team voerde ook een hersenanalyse uit voor alle deelnemers om te zien welke gebieden werden geactiveerd tijdens taalbegrip door de eeuwen heen.

Als algemene groep, zo meldt het team, vertoonden zelfs jonge kinderen een lateralisatie van het proces aan de linkerkant. Een groot aantal van hen vertoonde echter ook een sterke activering in de rechterhersenhelft, wat niet werd waargenomen bij volwassenen. Dit deel van de hersenen is betrokken bij het verwerken van de emotionele inhoud van gesprekken bij volwassenen, merkt het team op.

De auteurs zijn van mening dat jongere kinderen een nog grotere betrokkenheid van hun rechterhersenhelft zouden tonen bij het verstaan ​​van spraak. Ze zijn van plan hun onderzoek voort te zetten door dezelfde processen te bestuderen bij tieners en jonge volwassenen die bij de geboorte een ernstige beroerte in de linkerhersenhelft hadden.

Het artikel “De neurale basis van taalontwikkeling: veranderingen in lateralisatie over de leeftijd” is gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings van de National Academy of Sciences.