Als je lacht, lacht de hele wereld echt met je mee

Sep 8, 2020

Baanbrekend onderzoek van de University of South Australia bevestigt dat glimlachen je geest kan misleiden om positiever te worden, simpelweg door je gezichtsspieren te bewegen.

Nu de wereld in crisis is, te midden van COVID-19 en de alarmerende stijging van angst en depressie in de wereld, kunnen de bevindingen niet actueler zijn.

De studie, gepubliceerd in Experimental Psychology, evalueerde de impact van een geheime glimlach op de perceptie van gezichts- en lichaamsuitdrukkingen. In beide scenario’s werd een glimlach opgewekt doordat deelnemers een pen tussen hun tanden hielden, waardoor hun gezichtsspieren gedwongen werden de beweging van een glimlach na te bootsen.

Uit het onderzoek bleek dat spieractiviteit in het gezicht niet alleen de herkenning van gezichtsuitdrukkingen verandert, maar ook lichaamsuitdrukkingen, waarbij beide meer positieve emoties opwekken.

Dr. Fernando Marmolejo-Ramos, hoofdonderzoeker en expert op het gebied van menselijke en kunstmatige cognitie, zegt dat de bevinding belangrijke inzichten heeft voor de geestelijke gezondheid.

“Als je spieren zeggen dat je gelukkig bent, is de kans groter dat je de wereld om je heen op een positieve manier ziet”, zegt dr. Marmolejo-Ramos.

“In ons onderzoek ontdekten we dat wanneer je krachtig leert glimlachen, het de amygdala stimuleert – het emotionele centrum van de hersenen – die neurotransmitters vrijgeeft om een ​​emotioneel positieve toestand te stimuleren.

“Voor de geestelijke gezondheid heeft dit interessante implicaties. Als we de hersenen kunnen misleiden om stimuli als ‘gelukkig’ waar te nemen, dan kunnen we dit mechanisme mogelijk gebruiken om de geestelijke gezondheid te verbeteren.”

De studie repliceerde de bevindingen van het ‘geheime’ glimlach-experiment door te evalueren hoe mensen een reeks gezichtsuitdrukkingen interpreteren (van frons tot glimlachen) met behulp van het pen-in-tanden-mechanisme; het breidde dit vervolgens uit met bewegende beelden met puntlicht (van droevige wandelvideo’s tot vrolijke wandelvideo’s) als visuele stimuli.

Dr. Marmolejo-Ramos zegt dat er een sterk verband bestaat tussen actie en perceptie.

“In een notendop: perceptuele en motorsystemen zijn met elkaar verweven wanneer we emotioneel prikkels verwerken”, zegt dr. Marmolejo-Ramos.